(?)

 (?)

Omgaan met nachtmerries

   door kunstzinnige therapie

 

Iedereen heeft weleens een nare droom. Maar nachtmerries zijn hele vervelende, terugkerende dromen waaruit de dromer  wakker schrikt. Zij hebben vaak ernstige gevolgen voor de slaap en kunnen ook overdag voor extra stress en angst zorgen.

Na een heftige gebeurtenis ontstaan bij sommige mensen nachtmerries die na enkele weken vanzelf verdwijnen. Zij zijn dan onderdeel van het verwerkingsproces. Maar soms blijven nachtmerries terugkomen en beïnvloeden het dagelijkse functioneren negatief. Als dat het geval is en u wilt er iets aan doen, zijn er verschillende therapeutische mogelijkheden. 

Sommige methodes confronteren de dromer met zijn beangstigende droom. De angst neemt dan op den duur af.

De aanpak van de methode die ik hanteer is, om de confronterende beelden van de droom te vervangen door krachtige, positieve beelden en samen op zoek te gaan naar een bevredigend einde. Het principe berust op het “herschrijven” van de vervelende droom.

Dit wordt door tekeningen op papier vastgelegd. Het werken met getekende beelden is voor de hand liggend omdat dromen ook in beelden verschijnen. Met de tekeningen gaat u elke dag oefenen, zodat het verhaal van de oude droom overschreven wordt. De nieuwe positieve beelden zullen de plaats in gaan nemen van de oude  bedreigende droom.

De nachtmerries kunnen met deze methode na circa 3 weken verminderen en zullen op den duur verdwijnen. Er zijn gemiddeld 5 behandelingen van 1 uur nodig. Het maken van huiswerk is een essentieel bestanddeel van de therapie.

De therapie is geschikt voor zowel kinderen alsook volwassenen. Er is geen ervaring op het gebied van tekenen noodzakelijk.

Deze methode is gebaseerd op IRT (imaginatie- en rescripting- therapie), die in de GGZ wordt toegepast. Het is een geprotocolleerde behandeling die op wetenschappelijke evidentie baseert.